IZLAZAK IZ SUSTAVA -RJEŠENJE ZA VELIKI BROJ ZGRADA

20.2.2015

Visoki računi za grijanje izazvali su reakcije velikog broja građana Grada Rijeke. Teško pogođeni visokim računima i ostalim nedaćama koje su zahvatile veliki broj stanara-suvlasnika zgrada, dovele su do toga da su mnogi počeli poduzimati korake za izdvajanje iz sustava. Zatvaranje, blindiranje ili potpuno uklanjanje  radijatora je namjera mnogih korisnika centralnog grijenja.  To nije izraz želje ili volje pojedinaca.To je u dosta slučajeva potez očajnika. U zgradama žive umoirovljenici za mizernim mirovinama, nezaposleni ili zaposleni koji ne primaju plaću.

Ipak,  moramo dobro sagledati, dali je  izak iz sustava na opisani način jedino riješenje?

Kroz program savjetovanja koje je provedeno  19. i 20. 012. u Rijeci, pokušali smo pronaći smjernice za trajnija riješenje ovih pitanja.

Na temelju spoznaja iz pozitivne prakse, pozvali smo stručne osobe iz više gospodarskih subjekata  koji imaju programe na području toplinarstva. Kako su investicije suvlasnika u novi oblik opskrbe toplinskom energijom u Puli, Varaždinu, Zagrebu i Rijeci dale  željne rezultate,  građanima su prenosili stručni savjetnici. 

Posjetiteljima su prikazani rezultati  nakon provedenihn investicijskih zahvata. Famozna "Instalirana snaga" (paušal) je  bila dovoljna da pokrije mjesečnu ratu kredita za novu kotlovnicu. Računi su se vratili na "normalu" . U slučau Pule, ostalo je novca i za dodatne investicije u fasadu i prozore.
Najsvjetliji primjer sa područja Grada Rijeke je  slučaj "Kontuševe".  Suvlasnici su sredstva koja su izdvajali za "instaliranu snagu" (paušal) pretvorili u rate krediita.

Savjetovanje je pokazalo da je za kvalitetno rješenje potrebna i kvalitetna priprema. Nužno je
uključivanje stručnih osoba koje će kroz analizu stanja svake zgrade, pripremiti i kvalitene projekte.

Kako bi kvalitetnije prikazali cjelokupni proces izdvajanje zgrade u "Kontuševoj ulici", pripremit ćemo posbnu inforamciju koju će posjetitelji ovog potala moći koristi za riješavanje problema u svojim zgradama.

NAPOMENA:

HRVATSKA UDRUGA STANAR ĆE USKORO ORGANIZIRTATI JOŠ JEDNO SAVJETOVANJE U RIJECI  NA KOJE ĆEMO POZVATI PREDSTAVNIKE STANARA U ZGRADAMA KOJE SU PROVELE  PROMJENE U SISTEMU OPSKRBE TOPLINSKOM ENERGIJOM. PREDSTAVNICI ĆE ZAINTERESIRANIM GRAĐANIMA PRENIJETI SVOJA ISKUSTVA  OD IDEJE DO REALIZACIJE PROJEKTA.
gg
27.4.2015

NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

Stan prodan na dradžbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se