DIZALA

21.2.2011

Dizala u stambenim zgradama jedan su oblik javnog prijevoznog sredstva čije je održavanje obveza suvlasnika stambenih zgrada. Pravilnikom o sigurnosti dizala koji se primjenjuje od 20. srpnja 2009. godine detaljno su propisane obveze suvlasnika-vlasnika dizala.

Većina građana dosad se susrela samo s kabinom dizala. Mnogi s nelagodom u nju ulaze jer pretpostavljaju da ta vožnja u sebi nosi i neke opasnosti. U početku razvoja dizala događale su se i nezgode u kojima su pojedinci stradali. Zbog toga su se uvela stroga pravila ponašanja. Pravila se ne odnose isključivo na osobe koje koriste dizalo kao prijevozno sredstvo, već i na one koji ga održavaju i kontroliraju njegovu ispravnost. Ovlašteni serviseri dizala imaju zakonsku obvezu mjesečnog servisa dizala, a za svoj posao snose i punu zakonsku odgovornost.

Velik broj dizala stariji je od 40 godina i njihova obnova i modernizacija je nužna.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov